Rzadko zastanawiamy się nad poprawną segregacją wykorzystywanych przez nas olejów. Ich segregacja nie jest powszechna, a ma duże znaczenie. Wylewanie tego odpadu do zlewu może powodować uszkodzenie rur kanalizacyjnych, jest też szkodliwe dla środowiska. Dlatego też w Czerwionce-Leszczynach, gminie od lat stawiającej na ekologię, pojawi się lada dzień ok 70 pojemników na zużyty olej jadalny.
Szprotki, pomidory, sery z chilli czy warzywami - wszystkie te produkty kupowane przez nas w sklepie zanurzone są w oleju. Niezależnie od tego, czy użyje się ich do makaronu, sałatki, czy jako dodatku do gotowania, zawsze otrzymamy wystarczająco dużo oleju przeznaczonego do segregacji.
Najwięcej oleju wytwarzamy oczywiście podczas smażenia. Co należy zrobić z takim olejem? Do tej pory było tak, że najczęściej lądował w zlewie. Teraz mieszkańcom Czerwionki-Leszczyn podano na tacy nowe rozwiązanie. - Zużyty olej po smażeniu należy po postygnięciu przelać do plastikowej butelki typu PET i wrzucić do pojemnika na olej.
Ostatnia uwaga - do pojemników na olej należy wrzucać tylko jadalny zużyty olej i tłuszcz! Nie są one przeznaczone do olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych, ani innych przemysłowych - informują urzędnicy.
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?