4 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bc/19/6214e9d557e1b_o_large.jpg)
fot. Metwoshd/pixabay.com
Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!
Jedzenie przypieczone i przypalone
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.